Mijn 5-daagse Sapkuur

30-07-2015 22:05

Onlangs heb ik een 5-daagse sapkuur gedaan. Na eerst een ruime maand elke dag 3 sapjes van 500ml te hebben gedronken en daarnaast veel gezond eten was ik er lichamelijk en mentaal klaar voor. Ik had er veel over gelezen en wist dat je dit niet zomaar even doet. Je ontzegt je lichaam immers 5 dagen lang vast voedsel en drinkt alleen maar sapjes gemaakt van groenten en fruit. Weliswaar zitten deze ramvol met alle voedingsstoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft maar je lijf en vooral ook je hersenen willen gewoon ETEN! Een hap in je mond nemen en kauwen en dan doorslikken. Niet gewoon een slokje van 1 of ander sapje. Dat is niet te vergelijken. En daarnaast smaakt het ook heel anders natuurlijk. De sapjes zijn lekker hoor! Zeker prima te doen, maar of ik dit na 5 dagen nog zo lekker zou vinden vroeg ik mijzelf aan het begin van de kuur al af.

Waarom dan toch in vredesnaam die kuur doen? Waarom doe je jezelf dit aan? Heel eenvoudig; om te reinigen. Om een periode geen vast voedsel te nemen en mijn lichaam vol te stoppen met allerlei voedingsstoffen, anti-oxidanten, mineralen en alle andere goede eigenschappen die groenten en fruit bezitten. Ik slik bijna dagelijks pijnstillers vanwege chronische rugklachten en artrose in mijn heup. Ik wilde mezelf even helemaal schoonvegen.

Ik voelde na een paar weken sapjes drinken al een verandering in mijn lichaam. Ten goede dat is. Mijn huid voelde veel elastischer en strakker, ik viel af, ik had meer energie, minder last van mijn heup, sliep beter, ik voelde me gewoon super goed in mijn lijf.

Anyway! Ik ging voortvarend en vol enthousiasme van start. Op een vrijdag want dat is mijn vrije dag van werk en zo kon ik mooi door het weekend heen mijn kuur beginnen. Ik had gelezen dat de eerste dagen het ergst waren, vandaar. En op vrijdag is er altijd markt bij ons dus ik kocht meteen een flinke hoeveelheid verschillende groenten en fruit in.

Ik ben meteen bij thuiskomst de groenten en fruit gaan sorteren op welke ik bij elkaar wilde gaan doen en ben gaan juicen. Ik had meteen een voorraad voor 4 dagen te pakken. Hartstikke mooi want dat juicen kost stiekem veel tijd en geeft best wel een rommeltje als ik daarmee bezig ben.

Dag 1 kostte me totaal geen moeite want ik was natuurlijk nog super enthousiast, wel had ik (eerder die week al) wat last van mijn nek. Het leek wel of die klier opgezet was zoals je bij een griepje wel eens hebt. Maar ik was niet ziek, voelde me niet ziek, nergens een ontsteking….nee, ik voelde me op en top gezond eigenlijk. Ik heb er geen aandacht aan besteed verder. ’s Avonds toen ik mijn verslagje schreef rond half 11 begon ik toch wel wat honger te krijgen, maar ik hield me sterk.

De volgende ochtend ging ik meteen weer door met mijn sapkuur. Omdat ik natuurlijk alles al had voorbereid was dit erg handig. Ik had de flesjes ingevroren en had deze de avond ervoor uit de vriezer gehaald. Zo’n 5 flesjes van 500 ml, met verschillende smaken. Ik had die dag afgesproken met iemand dat ik voor haar de hapjes zou verzorgen voor haar feestje die avond. Dus ik ben de hele dag druk bezig geweest en heb een hele berg mini Bapao en Lempers gemaakt. Dat was een fijne afleiding natuurlijk, en ik heb er totaal geen moeite mee gehad omdat ikzelf even niet at op dat moment. Wel begon de bult in mijn nek, want het was inmiddels uitgegroeid tot een flinke bult, behoorlijk pijn te doen. Ik wilde geen pijnstillers nemen hiervoor want dat was 1 van de redenen dat ik überhaupt die sapkuur aan het doen was.

Zondag – dag 3 – was qua kuur wederom prima te doen. Maar die klier verpeste het helemaal voor mij. Het deed echt heel veel pijn. Zoveel pijn dat ik uiteindelijk tegen de middag toch pijnstillers heb moeten nemen. Maar die werkten niet, na lang tobben zijn we toch op zondagavond nog op de huisartsenpost van het ziekenhuis beland waar de diagnose Ontstoken Lymfeklier werd geconstateerd. Ik werd naar huis gestuurd met zwaardere pijnstillers omdat antibiotica geen zin zou hebben volgens de dokter.

Maandag brak aan, de eerste werkdag van de week. Dit was ff flink wennen. Ik heb zo’n vast ritme op mijn werk qua etenstijden, dat was best moeilijk. Ik had deze dag ook echt honger. Ik raakte er flink chagrijnig van en die stomme klier in mijn nek was ook nog steeds aan het groeien. Al met al geen fijne dag van honger en veel pijn. Ik begon ernstig te twijfelen of ik nog wel door zou zetten. Maar dan bedacht ik mij dat dinsdag alweer de laatste dag zou zijn, dat ging ik toch wel redden? Opgeven is geen optie.

Dinsdag. De laatste dag! Ik was best blij. Niet omdat ik de kuur zo zwaar vond, maar ik voelde me erg slecht en was wel een beetje klaar met het hele gezeik van alles. Die dag ben ik ook al rustig aan wat kleine dingetjes gaan eten. Ik was er zo klaar mee. Kleine dingetjes als een stukje van de notenrepen die ik altijd voor mezelf maak. ’s Avonds heb ik dan ook een hemels heerlijke salade voor mezelf gemaakt. Dag 5…tja….officieel zou ik deze dag nog moeten sappen. Maar ik vond het welletjes. Ik was die dag nog wel naar mijn huisarts geweest en had een ander soort pijnstiller gekregen, die hielp gelukkig goed tegen de pijn.

Nu ik dit schrijf zijn we ruim een week verder. De 2½ kilo die ik was kwijtgeraakt heb ik alweer dubbel en dwars terug gevonden. Omdat ik na de kuur alles zo verschrikkelijk beu was…dan komt mijn opstandige karakter in volle glorie naar boven en heb ik alles, maar dan ook alles, gegeten wat ik gewoon lekker vond! IJs, koekjes, zelf lekkere Spekkoek gemaakt en andere Indonesische lekkernijen (en die zijn niet mager geloof me), rijst, pizza, pasta’s, chocolade noem het maar op. Pas nu kom ik daar weer een beetje tot rust van en begin ik de gezonde lijn weer wat op te pakken. Ik weet ook wel dat ik zo niet door kan gaan, zo met al dat ongezonde eten bedoel ik. Maar ik heb nu vakantie, ik ga me nu niet druk maken. Na de vakantie pak ik mijn ritme weer op van 3 sapjes per dag en een gezonde levensstijl. Ik denk dat dat beter bij mij werkt dan een sapkuur. Dat ik echt een overload krijg waardoor het mijn neusgaten uitkomt en ik er helemaal niets meer van wil weten daarna. Ik denk dat voor mij persoonlijk het beter is om een regelmatig ritme van sapjes en gezond dieet te hebben.