Freeze! Bewaar bewust.

18-05-2015 12:47

Hoe vaak overkomt het jou? Je loopt in de supermarkt op zoek naar een bepaald ingrediënt en dan zijn er alleen van die grote verpakkingen beschikbaar. Hoe irritant is dat?? Een hele vervelende marketing strategie als je het mij vraagt. Je hebt het toch nodig dus je koopt het maar. Na eerste gebruik denk je nog: "Ik ga de rest morgen in een ander gerecht verwerken!"
NOT! Bij mij gebeurt dat zelden! De volgende dag heb ik helemaal geen zin om twee dagen op een rij met datzelfde ingrediënt te werken of te eten. Dus dan vries ik het in. In porties want dat is helemaal handig. Wist je dat je het meeste eten wel in kunt vriezen? Er zijn bepaalde dingen die niet goed gaan zoals gekookte eieren of rauwe aardappelen. maar als je de aardappelen even aan de kook hebt gehad gaat het juist wel weer goed. Een zetmeel dingetje geloof ik. Ik vries dus zogezegd de Duvel en z'n Ouwe Moer in. Van overgebleven kletsjes Kokosmelk tot verse kruiden. Wat ik heel erg handig vind is het gebruik van siliconen cupcake vormpjes. Grote en kleinere. Door hun flexibiliteit kan je, wat je ook maar ingevroren hebt, makkelijk uit het vormpje krijgen. Ook bereid ik vaak speciaal porties voor om in te vriezen. Ik gebruik in de Indonesische keuken altijd een standaard riedeltje ingrediënten. Ik vind het dus handig als ik die klaar voor het grijpen in de vriezer heb liggen. Dan heb ik minder afwas en ben sneller klaar, én geen gevaar van brand in je ogen omdat je zojuist een Rawit hebt gesneden. Even een lijstje van wat ik zoal klaar voor het grijpen in mijn vriezer heb liggen:

  • G.U.K. - Dat is een puree van Gember, Ui, Knoflook. Deze maak ik vooraf klaar, verdeel het over grote en kleine siliconen cupcake vormpjes en vries deze in. 2 zakken Uien, 3 mandjes (750 gr) Solo Knoflook en 500 gr. Gember in de blender pureren. Verdeel over siliconen cupcake vormpjes.
  • Verse kruiden - Ik snij (soms wel soms niet) de steeltjes eraf, verdeel ze in zakjes, labeltje erop en in de vriezer. Bijkomend voordeel: zolang het nog bevroren is kun je het heel mooi fijn vergruizen.
  • Santen / Kokosmelk - In grote of kleine siliconen cupcake vormpjes gieten en invriezen. Zodra ze bevroren zijn kun je ze van het vormpje ontdoen en bij elkaar gooien in een grote zak.
  • Rawit / Lombok - Ik doe deze in twee types in de vriezer: In zijn geheel en heel fijn gesneden of zelfs gepureerd. De puree verdeel ik over een ijsklontjes vorm (een heel klein beetje per compartiment) en vries dit in, dan haal ik ze uit de vorm en doe ze als blokjes in een zakje. Die blokjes snij ik vaak nog een keer doormidden als ik ga koken, afhankelijk van de hoeveelheid die ik wil gebruiken.
  • Laos - Ik koop altijd een heel traytje uit de vriezer bij de Toko. Deze laat ik eventjes licht ontdooien, dan gooi ik ze allemaal in de blender en maal alles tot een puree. En die puree gaat weer in de cupcakevormpjes, los invriezen, wanneer ze bevroren zijn uit de vormpjes en allemaal in een grote zak. 
  • Rijst - Overgebleven rijst doe ik in een diepvries zakje (per portie), ik zorg ervoor dat ik een plat pakketje maak, als ik het op wil warmen doe ik het met zakje en al in de magnetron, even een paar minuten verwarmen, even laten rusten in het zakje en klaar is je rijst.
  • Lontong - Dit is een compacte kleefrijst gesneden in blokjes, deze wordt vaak in de Indonesische keuken gegeten. Lontong moet altijd heel erg lang op staan om te bereiden (minimaal anderhalf uur) Om snel wat voorhanden te hebben kook ik meerdere builtjes tegelijk in de slow cooker, snij deze in blokjes, vries de blokjes los op een snijplank in en als ze goed bevroren zijn gooi ik ze bij elkaar in een zak. Ideaal om gewoon een paar blokjes te pakken en even op te warmen. (wordt ook vaak koud gegeten maar ik warm het even op en laat het dan weer afkoelen)
  • Bouillon of overgebleven marinade - De ideale basis om weer een nieuw sausje van te maken, of een lekkere soep. Ik doe het ook wel eens bij een snelle kipfilet maaltijd die ik maak. In de cupcake vormpjes invriezen en in een zak bewaren.
  • Nasi Goreng Mix - Ik maak dan een hele lading mix om nasi Goreng te maken van verse ingrediënten, gebruik ter plekke gewoon een deel voor het eten en de rest vries ik allemaal in diepvrieszakjes in geschikt per zakje voor Nasi Goreng voor ongeveer 3 of 4 personen. Let op: beter geen Taugé erbij doen, dit vriest niet goed in en wordt snotterig na het ontdooien. Taugé voeg je gewoon even vers toe of je laat het achterwege.
  • Sereh - Dit koop ik in een grote zak kant en klaar ingevroren bij de Toko. Of bij mijn supermarkt is dit vaak afgeprijsd omdat het bijna aan de datum zit. 35% korting? Prima! Ik neem alle schaaltjes mee en vries het mooi in.
  • Daun Djeruk Purut - Oftewel Kaffir Lime Leafs oftewel Limoenbladeren. Dit koop ik in een grote zak kant en klaar ingevroren bij de Toko.
  • Bananenblad - Dit koop ik in een grote zak kant en klaar ingevroren bij de Toko.
  • Citroensap - Ik koop een stuk of drie netjes citroenen, pers deze, verdeel het in een ijsklontjes tray en als de klontjes bevroren zijn gaan ze allemaal in een grote zak.
  • Pasta deeg - Ik moet soms alleen eten, als ik dan verse pasta heb gemaakt hou ik nog een flinke bol deeg over. Deze pak ik goed (plat) in huishoudfolie in en in een zakje en dan gaat ook dit in de vriezer. Mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar verse pasta maar het is altijd handig om een bolletje deeg in de vriezer te hebben liggen.

Lontong:

 

Verse kruiden:

 

G.U.K.: