Indonesische gerechten

Sayur Boontjes en Spinazie

Sayur betekent in principe gewoon 'groente' maar vaak wordt het type groente er ook nog bij vermeld. Sayur Boontjes is wel een favoriet. Vaak gemengd met Santen en Spekjes. Zo ook in dit geval maar ik heb er ook nog wat Spinazie aan toegevoegd. Het is een heerlijk bijgerecht want - ook al staat de...

Ajam Jeruk Nipis

Eigenlijk zijn dit twee recepten in 1 foto. Vandaar dat ik ze toch afzonderlijk ga schrijven. (met dezelfde foto ;-) ) Ajam Jeruk Nipis, oftewel Kip met Citroen. De bereiding van de kip is met de gebruikelijke basis ingredienten alleen met iets meer nadruk op de citrus achtige tonen. Een lekkere...

Babi Smoor

Babi Smoor. Oftewel gesmoord of gestoofd varkensvlees. Ik heb schouderkarbonade gebruikt omdat ik dat minder droog vind dan bijvoorbeeld ribkarbonade. En het is lekker goedkoop, ook een prettige bijkomstigheid. Dit combineert goed met bijvoorbeeld Witte Rijst (Nasi Putih) of Nasi Goreng en een...

Saté Ajam

Een heerlijke malse Saté Ajam van de barbecue of grill. Gemarineerd in een zoete Ketjap marinade. Dit doet het altijd goed op een verjaardag, BBQ feestje in de zomer en mag natuurlijk niet ontbreken in een Indonesische rijsttafel. Marineer het een dag van tevoren zodat alle smaken goed in het vlees...

Broodje Bapao

Een klassieker uit de Indonesische keuken. Wie houdt er nou niet van? Een lekkere snelle snack zo uit de vriezer in de magnetron. Het deeg wordt vaak van speciaal Bapao meel gemaakt wat in de Toko verkrijgbaar is. Het kan ook met bloem, zelfrijzend bakmeel of zelfs witbroodmix maar daar heb ik...

Lemper Ajam

Een heerlijke Indische snack gemaakt van Ketan rijst en gevuld met gekruide kip. Ketan rijst is een speciaal soort (kleef)rijst en de enige geschikte rijst. Omdat het best een tijdrovend klusje is maak ik zelf meestal meteen een heleboel en vries porties in. Maar op het moment dat bekend is...

Rendang Daging met Nasi Goreng

Rendang is een klassiek Indonesisch gerecht wat op veel verschillende manieren gemaakt wordt. Elke familie heeft wel zijn eigen recept wat van moeder op dochter wordt overgedragen en immer in de familie moet blijven. Je moet erg je best doen wil je dit kunnen ontfutselen. Onderstaand recept heb ik...

Pandan Chiffon cake

Een heerlijke cake uit de Indonesische keuken en aangezien mijn vriend uit Indonesië komt, komt er ook wel eens wat Indisch bij ons voorbij. De gifgroene kleur is wat de cake kenmerkt, dit komt oorspronkelijk van de bladeren van de Pandan plant maar tegenwoordig wordt dat effect vaak versterkt door...